Onderzoek

Android groeit in de zakelijke markt, maar veiligheid is een zorg

android

Het gebruik van Android neemt toe, maar beveiliging blijft een punt van zorg, zo blijkt uit het laatste onderzoek van Panasonic Business.

Het gebruik van Android-tablets en -computers neemt toe, maar beveiliging blijft een punt van zorg, zo blijkt uit het laatste onderzoek van Panasonic Business. Gemiddeld gebruiken 72% van de tablets en handheld-apparaten in bedrijven het Android-besturingssysteem (mobiele telefoons niet meegeteld). Toch zegt 60% van de inkopers dat Android steeds meer in hun organisatie wordt geïntegreerd. De verwachting is dus een verdere stijging van het aantal deze apparaten. Bovendien verwacht de meerderheid dat die groei zich de komende drie jaar zal voortzetten.

Voor het onafhankelijke onderzoek, dat uitgevoerd werd door Opinion Matters in opdracht van Panasonic Toughbook, werden 250 Britse technologie-inkopers van notebooks, tablets en handheld-apparaten voor mobiele werknemers ondervraagd. Volgens de respondenten zijn de drie belangrijkste voordelen van Android ten opzichte van andere besturingssystemen flexibiliteit (59%), beveiliging (58%) en betaalbaarheid (52%).

Beveiliging
Bedrijven denken wel dat ze hun apparaten veel meer moeten patchen; gemiddeld 4 keer per jaar, meer dan momenteel het geval is. De manier waarop beveiligingspatches worden uitgevoerd, varieert ook: 66% vertrouwt op de IT-afdeling, 38% gebruikt een Mobile Device Management (MDM) oplossing, 30% gebruikt de Firmware updates, 23% vertrouwt op de gebruiker, 22% maakt gebruik van een IT-ondersteuningsbedrijf en 16% werkt met een reseller.

Met betrekking tot het beheer van een zakelijk Android-apparaat, verwachten mobiele kopers standaard de volgende functionaliteiten:

 • Een aanpasbaar besturingssysteem om aan de bedrijfsvereisten te voldoen (50%)
 • Android for Work (47%)
 • Beleidsbeheertool / console voor firmware-updates (41%)
 • Verbeterde ondersteuning voor Android-beveiliging (37%)
 • Opname van gecertificeerde beveiligingsoplossing van derden (35%)
 • Gratis, kant-en-klare apps voor productiviteit en beheer (35%)
 • Staging, EMM-certificeringen, licenties en aangepaste MDM-apps (33%)
 • SCOMO Software Componentbeheerobject (30%)
 • Compatibiliteit tussen verschillende apparaten van dezelfde fabrikant (30%)
 • Firmware (29%)
 • Optioneel modulair ontwikkelaarspakket (23%)

Updates
Bedrijven updaten hun Android-besturingssysteem momenteel gemiddeld 5 keer per jaar op elk apparaat en verwachten van de leverancier van het apparaat, dat hij het besturingssysteem tot drie jaar na het einde van de levensduur van het apparaat ondersteunt.

Android-apparaten niet allemaal hetzelfde
“De opmars van mobiele Android-apparaten in het bedrijfsleven gaat nog steeds snel, maar hoe IT-afdelingen deze apparaten effectief beheren en beveiligen, blijft een uitdaging”, zegt Jan Kämpfer, general manager voor Marketing bij Panasonic Mobile Solutions Business Division Europe. “Het is belangrijk dat kopers erkennen dat niet alle mobiele Android-apparaten gelijk zijn. Ze moeten goed kijken naar de beheer- en beveiligingsfunctionaliteit die hun leverancier biedt en hun engineeringervaring. Met behulp van de nieuwste updates en beheerconsoles kunnen IT-afdelingen veel tijd en geld besparen door hun updates te automatiseren door het juiste apparaat te kiezen met de juiste beheer- en beveiligingsfunctionaliteiten.

Naar boven