contec

BDO Global IT: “FileCap veilig alternatief voor clouddiensten”

bdo global

Met FileCap vond BDO Global IT een veilig alternatief voor het delen en opslaan van grote files, buiten de publieke cloud om, vertelt ISO Bart Jenniskens.

Hoewel sommige clouddiensten het afgelopen jaar ook in Europa datacenters openden, meent Bart Jenniskens, information security officer bij BDO Global IT, dat publieke clouds niet geschikt zijn voor zijn bedrijf. Met FileCap vond BDO Global IT een veilig alternatief voor het delen en opslaan van grote files.

Voor het delen en online toegankelijk maken van grote bestanden worden steeds vaker publieke clouddiensten, zoals Dropbox gebruikt. Deze producten zijn veelal gratis en gebruiksvriendelijk. Het spreekt vanzelf dat cloudoplossingen ook in de zakelijk wereld populair zijn. Het nadeel is dat de data in veel gevallen in Amerikaanse datacenters wordt opgeslagen, waarmee de overheid toegang kan krijgen tot de gegevens.

Jenniskens: “De teams van BDO Global IT werken aan IT-projecten waar ook grote bestanden bij gedeeld worden. Dit gebeurt dagelijks met collega’s, maar ook met externe bedrijven. Ons bedrijfsnetwerk was daar niet op ingericht, en tegelijkertijd geldt bij BDO de regel dat we bedrijfsgegevens nooit op een publieke cloud zetten. Dat conflicteerde natuurlijk. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een opslagdienst die de voordelen van een publieke clouddienst biedt, en tegelijkertijd veilig is en zelf te managen. Dit hebben we gevonden in FileCap.”

Jenniskens en zijn collega’s vergeleken verschillende oplossingen. De voornaamste eis was dat de server niet wordt niet gehost in een public cloud, maar op de beveiligde omgeving van BDO. Jenniskens: “De oplossing die het beste aansloot bij onze verlangens was FileCap. Het product is makkelijk in het gebruik, na inloggen kan je direct aan de slag. De FileCap server heeft geen relatie met andere systemen, en is dus geen bedreiging voor het netwerk. Bovendien is de implementatie een fluitje van een cent, het is installeren en het loopt.”

“De FileCap server staat in ons eigen datacenter en wordt ook door ons beheerd. Mocht er een probleem zijn of een vraag, dan kunnen we natuurlijk terecht bij FileCap, die veel netwerk- en security-expertise in huis heeft en altijd ondersteuning biedt. Sinds 2015 wordt FileCap elke dag tot volle tevredenheid gebruikt door de teams van BDO Global IT, die wereldwijd gestationeerd zijn en uit 150 specialisten bestaan. Met FileCap bieden we een veilig alternatief voor publieke clouddiensten, zodat dat we ons netwerk nooit onnodig belasten. Een prachtige oplossing!”

Klik hier voor meer ICT in de praktijk.

Naar boven