Personalia

Emmanuel Vanderhaegen nieuwe sales director Benelux bij Qlik

emmanuel vanderhaegen

Personalia: Emmanuel Vanderhaegen maakt bij Qlik de stap van regional director Benelux naar sales director om de zichtbaarheid van het bedrijf te vergroten.

Qlik heeft Emmanuel Vanderhaegen aangesteld als sales director Benelux. In zijn nieuwe functie staat Emmanuel aan het hoofd van de salesorganisatie in de Benelux.

Emmanuel Vanderhaegen zal zich binnen deze functie inzetten om de zichtbaarheid van Qlik op de Benelux-markt te vergroten. Daarnaast gaat hij zich richten op een verbeterde samenwerking met partners en zal hij samen met de marketingafdeling aan de slag gaan om het marktaandeel van Qlik in de Benelux te vergroten.

Emmanuel Vanderhaegen heeft meer dan 20 jaar ervaring in verschillende salesfuncties binnen de IT-branche. Eerder werkte hij zeven jaar bij IBM als senior software sales specialist. Daarna ging hij bij Qlik aan de slag als regional director Benelux, om nu de overstap naar sales director te maken.

HvA-studenten tackelen datavaardigheden met Qlik
“Ik kijk er erg naar uit om de positie van Qlik in deze functie nog verder te versterken”, zegt Emmanuel Vanderhaegen. “Data en het op de juiste manier inzetten daarvan is voor veel bedrijven cruciaal tijdens hun digitale transformatie.” Dat dit een steeds grotere rol speelt in het bedrijfsleven, is terug te zien op de arbeidsmarkt. Bedrijven staan te springen om (nieuw) Business Intelligence (BI)-talent.

Qlik heeft daarom de handen ineen geslagen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) om studenten op te leiden. Door studenten te voorzien van de nieuwste business software, worden ze klaargestoomd voor de banen van morgen. Daarnaast werkt de HvA nauw samen met het bedrijfsleven, om studenten zo ook van relevante kennis uit het werkveld te kunnen voorzien.

Studenten aan de HvA hebben al langer de beschikking over de diverse tools van Qlik. Afgelopen schooljaar werd de relatie tussen Qlik en de hogeschool verder versterkt, toen de HvA zich aansloot bij het Qlik Academic Program. Dankzij dit programma hebben docenten, studenten en onderzoekers van de HvA toegang tot gratis software, trainingen, opdrachten en andere leermiddelen van Qlik, gericht op het trainen van een nieuwe generatie BI-experts.

Met het programma kan de HvA studenten op verschillende niveaus toegang geven tot de juiste software. Naast toegang tot Qlik software kunnen studenten het online leerplatform Qlik Continuous Learning gebruiken. Ook kunnen ze deelnemen aan de Qlik Community Academic Program Space, een internationaal forum waar docenten en studenten samen kunnen werken en ervaringen uit kunnen wisselen. Verder hebben ze de beschikking over video’s, hand-outs en interactieve business cases met het Data Analytics Curriculum. Tot slot kunnen studenten een Qlik Sense-kwalificatie halen, die een goede aanvulling is op hun CV.

 

angelika klidas

Angelika Klidas van MagnaVersum.

Angelika Klidas, chief BI officer bij MagnaVersum BI & Analytics, is part-time docent aan de HvA. In het eerste jaar van het programma maakten alle 51 studenten van haar BI-minor gebruik van de data analytics en expertise van Qlik. “Dankzij de flexibiliteit van het Qlik Academic Program kunnen studenten zich de BI-kennis zelf eigen maken, in hun eigen tijd en op hun eigen tempo. Het programma heeft een toegevoegde waarde voor alle studenten, of ze nu de development- of de bedrijfskant op willen. Data is het nieuwe goud, en met behulp van Qlik werk ik met mijn studenten aan hun datavaardigheden en leer ik ze de taal van data.”

Hoewel de minor aan de HvA gegeven wordt, is er ook commerciële instroom mogelijk van bijvoorbeeld bedrijven en kunnen studenten van andere opleidingsinstituten zich inschrijven. Zo had Klidas afgelopen jaar iemand uit de makelaarswereld in haar klas, en is er dit jaar iemand uit de zorgsector ingeschreven. “Ik geef al 11 jaar les, maar zie dat BI en analytics steeds meer ‘booming’ worden. Studenten kunnen zichzelf echt verliezen in de mogelijkheden van de tools die ze dankzij het Academic Program tot hun beschikking hebben, dat is zo’n mooi gezicht.” Na de minor zijn de studenten klaar voor een leven als BI-consultant. De doorstroom die kant op is groot, merkt Klidas: “Hoewel veel studenten een andere studierichting volgen, bijvoorbeeld wiskunde, blijven er een hoop plakken in het BI-vak. Ik zie om me heen dat zo’n 40% van mijn studenten uiteindelijk in de BI terecht komt. Daaruit blijkt toch wel dat de juiste datavaardigheden een zeer goede aansluiting bieden op het bedrijfsleven.”

Naar boven