Blogs

Etikettering gaat een nieuw tijdperk in door digitalisering

etikettering

Technologie of gedigitaliseerde processen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van etikettering, zegt Ken Moir van NiceLabel in dit blog.

De etiketteringsindustrie is een sector die zich behoorlijk afzet tegen verandering en nieuwe technologie. En dat terwijl etikettering in sommige gevallen een cruciale rol speelt in gezondheid en veiligheid. Correcte vermelding van bijvoorbeeld allergenen op etiketten is in sommige gevallen niets minder dan een zaak van leven en dood. Technologie of gedigitaliseerde processen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van etiketteringsactiviteiten.

Achter de schermen gaat veel werk zitten in het creëren van etiketten: van het beheren van data tot ervoor zorgen dat alle belanghebbenden, van leveranciers en IT, tot logistiek en eindgebruikers, op één lijn zitten wat betreft actuele informatie. Veel bedrijven in andere sectoren verplaatsen hun systemen en applicaties naar de cloud om interne processen op orde te krijgen. Waarom zou de industrie voor etikettering achter blijven?

Etikettering: de uitdaging
Het proces rondom etiketterings kent veel uitdagingen: van ontwerp en beheer tot kwaliteitsgarantie en drukwerk. Het zijn uitdagingen die grotendeels overwonnen kunnen worden door de juiste technologie toe te passen en richting een meer cloud gebaseerde aanpak te verschuiven.

Dit geldt bijvoorbeeld voor het etiketteren van allergenen in de voedingsdistributiesector. Hier gaat het niet om een snelle time-to-market zoals in veel andere sectoren wel het geval is, maar om het voldoen aan regelgeving en het vooropstellen van de gezondheid en het welzijn van de klanten. Een van de vereisten is bijvoorbeeld om allergenen op etiketten te benadrukken. Dit is een uitdagend en complex proces, vooral wanneer verschillende oude systemen gebruikt worden voor de etikettering. Daarnaast bestaat er ook een probleem met gegevensbeheer. Alle informatie die op labels wordt vermeld moet actueel en nauwkeurig zijn en door de kwaliteitscontrole komen. Omdat er vaak geen gecentraliseerd beheer van de gegevens is, ligt er tevens een uitdaging in het ervoor zorgen dat alle winkels de juiste en meest actuele labels gebruiken.

Ook andere industrieën kennen talloze uitdagingen in etikettering. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een universele standaard voor één organisatie, zodat dezelfde labels, opmaak en structuur worden gebruikt voor artikelen die aan een organisatie geleverd worden. Hierdoor kunnen artikelen correct gedistribueerd of opgeslagen worden, zonder tijd te verspillen aan het achterhalen van wat er in een doos, krat of pallet zit.

Is cloud de oplossing voor etikettering?
Het belangrijkste voordeel van het digitaliseren van het etiketteringsproces is dat organisaties van elke omvang erop vooruitgaan qua productiviteit. Voorheen waren het alleen grote ondernemingen (met bekwame IT-afdelingen) die labelbeheersystemen konden inzetten. De komst van cloud- en software-as-a-service-aanbiedingen verlaagt nu ook de drempel voor kleinere organisaties omdat dit minder hardware en investeringen vraagt.

Een ander voordeel ligt in het digitaliseren van het kwaliteitsborgingsproces zelf. Op deze manier worden menselijke fouten effectief verwijderd en daarmee ook het risico verminderd. Dit is met name belangrijk bij de etikettering van voedsel en allergenen, evenals bij farmaceutische etikettering. Daarnaast biedt het traceerbaarheid in de vorm van een audit trail waarin wordt aangegeven welke wijzigingen zijn aangebracht, door wie, wat werd afgedrukt en wanneer. Dit is van essentieel belang voor compliance tussen verschillende industrieën.

Het hebben van één labelbeheersysteem betekent ook dat alle processen rondom de etikettering gecentraliseerd zijn: gegevens worden opgeslagen, gewijzigd en goedgekeurd op een centrale locatie. Dat maakt het eenvoudiger om informatie en labelontwerpen te delen met bedrijfsonderdelen (fabrieken, distributiecentra, winkels of zelfs leveranciers) en ervoor te zorgen dat ze correct en actueel zijn. Ook het digitaliseren van het ontwerpproces leidt tot verschillende voordelen, waaronder een gebruiksinterface die intuïtiever is en gemakkelijker te gebruiken software. Op deze manier kunnen meer mensen (met de juiste toegang en toestemming) labels ontwerpen en goedkeuren, wat zorgt voor efficiëntie en minder druk op de IT-afdeling.

Een stap in de goede richting
Hoewel cloud zeker niet het antwoord is op elke uitdaging in elke branche, levert het op het gebied van etikettering aanzienlijke voordelen op. Van het elimineren van risico’s en het garanderen van nauwkeurigheid, tot het voldoen aan compliance-vereisten en het verbeteren van de efficiëntie en time-to-market. Elke sector kent unieke uitdagingen als het gaat om het etiketteringsproces, maar het proces transformeren door digitalisering is een eerste stap in de goede richting. Zo overwin je obstakels en creëer je een solide technologische basis om processen toekomstbestendig te maken.

Naar boven