Praktijk

Girlsday: technische bedrijven zetten deuren open voor meiden

girlsday

Op Girlsday 2019, 11 april, openen IT-bedrijven of -afdelingen hun deuren voor zo’n 11.000 meiden uit het basisonderwijs en het VO.

Op Girlsday 2019, dat dit jaar op donderdag 11 april viel, openden IT-bedrijven of IT-afdelingen binnen bedrijven hun deuren voor zo’n 11.000 meiden uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Doel van Girlsday is het verbreden van de blik van meiden op bèta, techniek en ICT om zo hopelijk hun loopbaankeuze te beïnvloeden.

VHTO, het landelijk expertisebureau voor meisjes en vrouwen in bèta en techniek, organiseert de dag voor de tiende keer. De oorsprong van Girlsday ligt in Amerika, waar sinds 1993 de ‘Take-Our-Daughters-To-Work-Day’ wordt georganiseerd. Doel van deze dag is om meisjes de waarde van een goede opleiding en toekomstige carrièremogelijkheden te laten zien. Voor VHTO is Girlsday één van de activiteiten om het doel – meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT in Nederland – te verwezenlijken.

Waterbeheer
Dit jaar staat de watersector centraal tijdens Girlsday. Directeur-generaal van Rijkswaterstaat, Michèle Blom, en dijkgraaf Hetty Klavers openen de speciale dag tijdens de kick-off in Rotterdam te midden van alle Nederlandse dijkwerkers. Waterbeheer en waterveiligheid vragen in deze tijd om innovatieve technische denkers en doeners en de watersector kan wel wat meer vrouwen gebruiken. Tijdens een serious game gaan de deelnemende meiden aan het werk als waterbeheerders en ontdekken zelf de technische complexiteit van waterbeheer, waterstanden en dijken. Vrouwelijke rolmodellen uit de sector begeleiden hen bij de activiteit. Bovendien ontmoeten de meisjes tijdens de lunch nog meer vrouwelijke waterprofessionals.

Welkom
Dit jaar doen zo’n 11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs mee aan Girlsday en zetten 366 bèta, technische en ICT-bedrijven hun deuren open. Door de meiden uit te nodigen laten bedrijven en technische afdelingen van andere organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat ze van harte welkom zijn in technologie. Naast de dijkwerkers in Rotterdam, kunnen meisjes ook met andere sectoren en bedrijven kennismaken. Zo worden meiden in Maastrick voor een dagje Air Traffic Controllers, kunnen ze in Amsterdam biologisch afbreekbaar plastic uit CO2 maken en leren ze in Harderwijk alles over hijskranen en een 70-tons-trekbank. Andere voorbeelden zijn hacken, uitbreken uit een cybersecurity-escaperoom en landmeten met VR-brillen.

Naar boven