
GroupSecure werkt voor allerlei bedrijven in Nederland, oplopend van honderd tot een paar duizend medewerkers, vertelt sales manager Florian Brouwers. “Daar leveren wij ICT-dienstverlening aan op het gebied van IT-beveiliging. Wij zijn, met name op het gebied van kennis, verder dan veel andere partijen. Ons kennisniveau is dusdanig hoog dat een aantal van onze mensen echt bij de de top van Nederland horen. Dan heb ik het over de top 100, zo’n beetje. Dat betekent dat wij, naast goed kunnen adviseren, ook makkelijk en snel kunnen implementeren, en daarnaast ook de oplossingen op een hoog niveau kunnen beheren”.
Alternatief voor clouddiensten
Zes jaar geleden nam GroupSecure, als een van de eerste ICT-dienstverleners, FileCap op in het portfolio. Toen het product op de markt geïntroduceerd werd, stonden klanten van GroupSecure direct klaar om het in gebruik te nemen. “We hebben veel klanten in de overheidssector en op een gegeven moment kregen we, vooral vanuit de gemeenten, steeds meer vraag naar een oplossing die het mogelijk maakt om, bijvoorbeeld via Outlook, grote bestanden te versturen”, zegt Brouwers WeTransfer was in die tijd in opkomst als clouddienst die dat mogelijk maakt, maar de klanten van GroupSecure zochten naar een alternatief dat zich niet in de cloud bevond. “Het is niet zozeer dat de cloud bezwaarlijk is, het is meer het feit dat men geen grip meer heeft op de data”, weet Brouwers. “Zeker vanuit het oogpunt van wet- en regelgeving, moet men de mogelijkheid hebben om de data terug te halen, dan wel te blokkeren, zodat de data altijd beschikbaar is. Bij clouddiensten zoals WeTransfer is die mogelijkheid er gewoon niet. Dat was de aanleiding waardoor wij zijn overgestapt naar FileCap, want dat biedt precies wat onze klanten nodig hebben.”
FileCap
GroupSecure ging op zoek naar een product voor het versturen van grote bestanden dat lokaal geïnstalleerd en beheerd kon worden, zonder dat externen inzage hadden in gevoelige gegevens. “We zijn gaan kijken bij bestaande leveranciers en daarvan was Contec er één. Zij waren net op dat moment bezig met de ontwikkeling van zo’n oplossing: FileCap. Wat ons met name aansprak bij de eerste kennismaking met FileCap was het feit dat de gebruiksvriendelijkheid extreem hoog was. Wij zitten als IT-securitypartij altijd op het snijvlak van aan de ene kant veiligheid en aan de andere kant gebruiksvriendelijkheid. Bedrijven willen een bewezen oplossing die aan gestelde securitynormen en beleidsregels voldoet, maar dat boven alles gebruiksvriendelijk is. Als gebruikers een handleiding nodig hebben voor het versturen van een document, dan gaat het niet werken. Wij zijn altijd op zoek naar oplossingen die die twee zo goed mogelijk combineren. Dat was bij FileCap direct een schot in de roos. Gebruikers van de oplossing hoefden nauwelijks hun werkproces aan te passen. Organisaties kunnen altijd zien wanneer bestanden gedownload zijn en krijgen daar netjes meldingen van.”

Voordelig
FileCap is volgens Brouwers bovendien verrassend voordelig in aanschaf. “Door het licentiemodel maakt het niet zoveel uit of er nu honderd of duizend werknemers gebruik maken van FileCap. Daarnaast is het een low maintenance product en makkelijk uit te rollen. We zijn er weinig tijd aan kwijt, net als onze klanten als die ervoor kiezen om het beheer zelf te doen. Binnen drie uur is de implementatie rond. Dat het product echt werkt voor zowel beheerders als gebruikers, zien we wel aan het feit alle licenties van onze klanten jaarlijks verlengd worden. Het gaat duidelijk goed!”
GroupSecure verkoopt FileCap, maar maakt er ook zelf dankbaar gebruik van. “Wij voeren bijvoorbeeld voor een klant een security-check uit”, zegt Brouwers. “Dat betekent dat we hele netwerk doorlichten en daarbij krijgen we allerlei gevoelige informatie boven water. Dat verwerken wij dan in een rapport, dat we naar de klant moeten versturen. Als we dat via e-mail zouden doen, is dat best een risico want er staan hele gevoelige zaken in. Dan is FileCap echt de uitgelezen oplossing om het daarmee te versturen. Dat kan gewoon via Outlook, met een wachtwoord en een token. Het is veilig verstuurd en je ziet wanneer het gedownload is en door wie. Het kan niet beter.”
Maatwerk
GroupSecure is ook te spreken over de features die op verzoek van hun klanten zijn ontwikkeld. “De hele look & feel worden aangepast aan de huisstijl van de klant. Daarnaast zorgen de korte communicatielijnen met de leverancier ervoor dat ook de features van FileCap aangepast kunnen worden. Een van de mogelijkheden die FileCap op ons verzoek heeft ontwikkeld, is het tekstbestandje bij de mail waardoor je kunt zien welke file je hebt gestuurd. Gebruikers kunnen in hun mail precies zien wat ze in het verleden doorgemaild hebben. Deze aanpassing is typerend voor FileCap. Alles is bespreekbaar en als je met een goed idee komt dat het product niet onnodig complex maakt, staan ze altijd open voor vernieuwingen. Zo blijft het product actueel én biedt FileCap alles wat onze klanten nodig hebben.”
Een belangrijke nieuwe feature in FileCap is dat gebruikers nu ook hun eigen transfers kunnen blokkeren. Waarom is dat relevant? Brouwers: “In het kader van de AVG is het belangrijk om, mocht er, per ongeluk, een bestand naar de verkeerde ontvanger worden verstuurd, die transfer te blokkeren. Daarmee voorkom je feitelijk een datalek. Die mogelijkheid zit er nu ook in en dat maakt het voor klanten gewoon erg prettig om mee te werken. Dat geeft heel veel zekerheid.”