Blogs

IT-trends die hun stempel op 2018 drukken

it-trends

Cloud computing, software defined services en CX: Wilco Ravestein van Paessler voorspelt in dit blog zijn de 7 belangrijkste IT-trends voor 2018.

De wereld is aan het veranderen: ‘dingen’ worden intelligent en maken een verbinding met bedrijfsnetwerken. IT-trends zoals het Internet of Things maakt daarmee zijn opmars binnen IT-omgevingen. Maar uiteraard zal 2018 niet alleen in het teken staan van IoT, IIoT of smart cities.

wilco ravestein

Door Wilco Ravestein, Channel Sales Director bij Paessler.

Cloud computing, ‘software defined services’ en de CX (Customer eXperience) zullen ook het komende jaar weer in nieuwe vormen van zich laten horen. Hier volgt het overzicht van Wilco Ravestein van Paessler van de belangrijkste IT-trends voor 2018:

Het Internet of Things
De kans is groot dat alle berichtgeving over het IoT je inmiddels de keel uit begint te hangen. En mogelijk erger je je aan dit acroniem, omdat het een samenraapsel is van allerlei verschillende zaken, van consumententechnologie zoals wearables en smart home-apparatuur tot smart cities en het IIoT, de industriële variant die machines intelligenter maakt door ze met het internet te verbinden. Wat je er ook van vindt, het staat buiten kijf dat IoT ook in 2018 een van de belangrijkste IT-trends zal zijn. Nieuwe technologieën zoals LPWAN en LoRaWAN maken het mogelijk om een compleet nieuwe aanpak te hanteren ten aanzien van de verzameling van data, de verbinding van IT-activa en de ondersteuning van communicatie.

IT-beveiliging
De beveiliging vormt vanouds een centraal onderwerp in de IT-wereld, zeker nu het internet nieuwe deuren heeft geopend voor virussen en malware. Cyberbedreigingen worden met de dag complexer. Hierdoor is het principe van Zero Trust van levensbelang geworden: firewalls en virusscanners zijn niet langer voldoende om je data veilig te houden. Meer grip op het dataverkeer, effectiever toegangsbeheer, nieuwe authenticatiemethoden en een voortdurende herziening van alle beveiligingsmechanismen zijn tegenwoordig onontbeerlijk. En vanwege de opmars van IoT-apparatuur binnen IT-omgevingen maakt, moet de beveiliging naar nieuwe hoogten worden uitgetild. Want al deze ‘dingen’ brengen nieuwe risico’s met zich mee en bieden cybercriminelen nieuwe kansen. Dit is een van de IT-trends die misschien wel een van de grootste uitdagingen vormen voor de komende jaren.

RESTful API’s
Traditionele IT-protocollen zoals SNMP en WMI boeten aan relevantie in, en IT-trends zoals RESTful API’s en JSON groeien uit tot de nieuwe norm. Deze bieden IT-professionals grotere vrijheid om data op te halen uit de infrastructuur, die niet langer uit klassieke IT-apparatuur is opgebouwd. Alles, van smart cities tot het industrial internet of things en smart buildings, zal worden geïntegreerd met de IT-afdeling, die het centrale dataknooppunt zal worden. Dit is namelijk de enige afdeling die in staat is om in alle technologische behoeften te voorzien én in staat is om de data te beheren. RESTful API’s zijn een basisvereiste voor de integratie van al deze zaken met de IT-omgeving.

De cloud
Net als in de voorgaande jaren zal de cloud boven al de andere IT-trends uitstijgen. Steeds meer data, applicaties en diensten zullen in een publieke of private cloud worden ondergebracht. Zowel de omvang als de technologische diversiteit van de cloud zal groeien. Een van de belangrijkste redenen achter deze groei is het IoT. De beveiliging van de cloud zal een belangrijk aandachtspunt blijven en om passende oplossingen vragen.

SDI
Netwerken, storage-systemen, het datacenter; de trend is om de volledig IT-omgeving te beheren met behulp van software. Apparaten zoals switches en storage-systemen zijn steeds slimmer geworden, maar de intelligentie is de afgelopen jaren in toenemende mate overgedragen naar een softwarelaag. Deze IT-trends stellen beheerders in staat om de apparaten vanuit een centrale locatie te beheren. Al deze softwaregedefinieerde componenten worden nu samengebracht binnen een softwaregedefinieerde infrastructuur (SDI).

Augmented Reality
Ondanks zijn sterke focus op consumenten staat virtual reality op het punt om een van de belangrijkste IT-trends te worden. In de B2B-markt zal augmented reality echter hét onderwerp van 2018 zijn. Deze technologie voegt visuele informatie, geluid of andere haptische (zintuiglijke) elementen toe aan de fysieke omgeving, meestal met behulp van hightech brillen. Technici of bouwvakkers kunnen via deze weg informatie, instructies en handleidingen raadplegen terwijl ze op locatie werken. Piloten krijgen alle vluchtgegevens en details over hun toestel te zien, chirurgen kunnen tijdens operaties belangrijke informatie opvragen, noem maar op. De technologieën die nodig zijn om augmented reality in de praktijk toe te passen, zijn reeds op de markt verkrijgbaar.

Customer Experience
Social media en het IoT hebben klantgedrag transparanter en traceerbaar gemaakt. Dit biedt nieuwe kansen voor de verbetering van de klantervaring, maar brengt ook nieuwe problemen met zich mee rond het beheer van al deze (big) data. IT-trends zoals RESTful API’s, JSON, IT-beveiliging en integrale oplossingen zullen hierbij een belangrijke rol spelen, en bij dit alles zal IoT opnieuw een sleutelrol vervullen.

Klik hier voor meer blogs van IT-experts.

Naar boven