
Soms komt er een bedrijfstechnologie voorbij die een doodeenvoudige oplossing voor een ingewikkeld probleem lijkt te bieden. Neem nu Kubernetes: een opensourceplatform dat het gebruik van Linux-containers automatiseert, waardoor veel handmatige processen bij het implementeren en schalen van gecontaineriseerde applicaties worden geëlimineerd. Maar kan Kubernetes alléén de uitdaging aan om bedrijfskritieke workloads op schaal te draaien?

Het gebruik van containers blijft toenemen. Uit een recente enquête van Red Hat blijkt dat 62 procent van de organisaties op dit moment maar minimaal (minder dan 10 procent) gebruikmaakt van containers. Daarnaast zegt slechts 20 procent dat dit de komende twee jaar onveranderd blijft. Tegelijkertijd wordt verwacht dat in dezelfde periode het percentage van bedrijven dat containers voor meer dan de helft van hun workloads inzet bijna zal verdrievoudigen (tot 28 procent). Containers worden niet langer gezien als een nieuwe manier om applicaties te verpakken voor infrastructuurarchitecten die betere oplossingen moesten zoeken om hun applicaties te draaien en de kosten voor virtuele machines moeten verlagen. Containerplatforms worden nu in de eerste plaats gezien als technologie die innovatie mogelijk maakt, en in de tweede plaats als infrastructuur. Dit betekent dat het hebben van een containerplatform en een manier om het te orkestreren vandaag de dag bij elke CIO op de agenda staat.
Wat Kubernetes is
Nog maar een paar jaar geleden woedde er een technologieoorlog tussen verschillende containerorkestratieplatforms. Toen kwam Kubernetes op de markt. Nadat het eenmaal open source werd gemaakt, werd Kubernetes al snel een van de snelst groeiende opensourceprojecten. Bijna 8.000 ontwikkelaars bezochten KubeCon in Barcelona in 2019. Dit maakt het tot een van de grootste opensourceconferenties van Europa. We kunnen gerust stellen dat Kubernetes de containerorkestratie-space heeft veroverd en dat de technologie is omarmd. Er zijn inmiddels meer dan 90 gecertificeerde Kubernetes-oplossingen op de markt.
Maar wat maakt Kubernetes zo belangrijk voor containerplatforms? Als container management tool biedt Kubernetes een platform voor het automatiseren van de uitrol, het schalen en het bewerken van de applicatiecontainers in clusters of hosts. In tijden waarin hybrid de overheersende cloudstrategie is, kunnen Kubernetes-clusters openbare, private of hybride clouds omvatten. Om die reden is Kubernetes een ideaal platform voor het hosten van cloud-native toepassingen die snelle schaling vereisen, zoals bijvoorbeeld het realtime streamen van data.
Kubernetes bouwt echter voort op andere opensourceprojecten om volledig tot zijn recht te komen.
Wat Kubernetes niet is
Een enterprise containerplatform moet naast de Kubernetes-orkestratie nog andere belangrijke tools bevatten, zoals registers, netwerk, opslag, telemetrie, automatisering en diensten. Ze omvatten statistieken, logging, monitoring, toegang, authenticatie en autorisatie, talen, frameworks, middleware en databases. En niet in de laatste plaats: security. Een bedrijf moet nadenken over de veiligheid in alle lagen van een oplossing alvorens een container te implementeren en te laten draaien. Het moet de beveiliging van Kubernetes op een geïntegreerde en continue manier adresseren, rekening houdend met waar de beveiliging van Kubernetes eindigt en een bedrijf zelf in actie moet komen.
Het installeren van Kubernetes en er wat mee aanmodderen – is waar het voor velen bij ophoudt. Het invoeren ervan als een centraal platform om bedrijfskritieke applicaties te laten draaien, is andere koek. Iedereen die zijn eigen containerplatform bouwt, zal de afzonderlijke technologieën in de hele stack moeten doorlichten en testen. Ze moeten elk onderdeel afzonderlijk gedurende de hele levenscyclus bijhouden en ervoor zorgen dat ze allemaal met elkaar samenwerken. Als er ergens in de keten een probleem opduikt, is het aan u om dit op te lossen, aangezien Kubernetes een upstream opensourceproject is dat geen geformaliseerde supportstructuur heeft.
Frankensteins Kubernetes
Veel organisaties starten met een kleine Kubernetes-installatie. Maar als ze willen opschalen en bedrijfskritieke workloads willen draaien, komen ze tot de ontdekking dat ze de complexiteit en de overhead van het integreren, testen, updaten en beheren van verschillende cloud native-componenten onderschat hebben. Wat bedrijven gaandeweg bij elkaar hebben gepuzzeld blijkt uiteindelijk het monster van Frankenstein te zijn. Het in stand houden en beheren van een dergelijke creatie kan naarmate ze groeit steeds duurder worden. Vooral omdat er veel vraag is naar de digital skills die hiervoor nodig zijn.
Innovatie kanaliseren
In een wereld waarin innovatie en time-to-market een topprioriteit zijn, moeten de Day One-ontwikkelaars in staat zijn om efficiënt infrastructuur te leveren en aan het coderen te gaan. Door gebruik te maken van een beheerd platform dat kant-en-klare toegang geeft tot alles wat nodig is om containers en Kubernetes consequent in een hybride omgeving in te zetten (inclusief support en beveiliging), kunnen de applicatie- en ontwikkelteams meer tijd besteden aan het oplossen van zakelijke problemen.
Veel organisaties willen dat hun hybride omgeving verschillende public clouds kan omvatten. Dit betekent dat ze zich ervan bewust moeten zijn hoeveel flexibiliteit en vrijheid ze willen om hun voorkeurstechnologieën te kunnen gebruiken – inclusief opkomende innovaties. Denk aan Quarkus, waarmee je nieuwe cloud-native toepassingen kunt bouwen. Of Operators, dat een methode biedt om Kubernetes-native applicaties te packagen voor een eenvoudiger beheer. Uiteindelijk betekent dit een inzicht in het verschil tussen een open en een propriëtair platform.
Een voorbeeld hiervan is de Deutsche Bank, die een Platform-as-a-Service op basis van open source heeft ingevoerd om de toegang van de ontwikkelaars tot de rekencapaciteit en andere toepassingsbronnen voor heel het bedrijf te standaardiseren en te stroomlijnen. Deutsche Bank bouwde Fabric, een gecontaineriseerd applicatieontwikkelplatform gebaseerd op microservices. Fabric biedt snellere toegang tot de resources, zodat de ontwikkelaars efficiënter kunnen werken en de toepassingen nu in 2 tot 3 weken in plaats van 6 tot 9 maanden van proof of concept naar productie kunnen brengen. Ondertussen omarmde Cathay Pacific Airways Limited, dat 200 bestemmingen in 52 landen bedient, een enterprise Kubernetes-platform in een open hybride cloudomgeving. Naast het realiseren van on-demand schaalbaarheid en overdraagbaarheid in de privé- en de openbare infrastructuur, verbeterde de samenwerking tussen teams, wat resulteerde in een effectiever en meer kostenefficiënt werkproces. De vliegtuigmaatschappij kan nu 200 implementaties per dag doen, vergeleken met één per week, en applicaties verplaatsen zonder ze te moeten herschrijven.
Temper uw enthousiasme
Wanneer je als bedrijf start met de overstap naar containers is het belangrijk om naar het totaalbeeld van hoe die mettertijd in productie zullen draaien. Waar moeten teams zich uiteindelijk op richten? Op het bouwen van uitmuntende diensten voor uw klanten en deze sneller dan ooit tevoren op de markt brengen? Vergeet dan het volgende niet: Kubernetes mag dan een krachtig wapen in uw arsenaal zijn, het zal meer dan één schot in de roos vergen om al uw problemen het hoofd te bieden.