
Vandaag de dag hebben fabrikanten te maken met een hele reeks uitdagingen: potentiële leveringsbeperkingen, grotere focus op compliancy, toenemende verwachtingen van klanten en grotere wereldwijde concurrentie, om er een paar te noemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen op zoek zijn naar manieren om kosten te verlagen en processen te standaardiseren. Technologie kan een manier zijn om dit vraagstuk aan te pakken, maar dit moet verder gaan dan slechts het automatiseren van het leveringsproces om meer onderdelen te bestellen wanneer voorraden opraken. Besteedt uw organisatie bijvoorbeeld evenveel aandacht aan het labelproces?
Elke sector heeft zijn eigen uitdagingen, maar als u betrokken bent bij productie en levering weet u dat de labels van elk product traceerbaar, compliant en transparant moeten zijn. Niet alleen binnen landen, ook over grenzen heen. Dit leidt tot enorme uitdagingen met de enorme hoeveelheden gegenereerde data die allemaal duidelijk moeten zijn en begrepen door iedereen. Van alle afdelingen binnen het eigen bedrijf (IT, productie, logistiek, enz.) tot aan leveranciers, klanten en consumenten. Hoe kunt u kwaliteit, nauwkeurigheid en productiviteit waarborgen wanneer er zoveel belanghebbenden zijn en zoveel variaties in het labelproces?
Uitdagingen voor labelsystemen
Binnen de meeste bedrijven heeft het labelproces in het verleden niet veel aandacht gekregen, tenzij het een probleem veroorzaakte. Als gevolg hiervan is het gebruikelijk dat elke fabriek, distributiecentrum of andere faciliteit zijn eigen labels produceert voor zendingen, voorraadbeheer en andere processen. Elke faciliteit heeft zijn eigen labelsoftware met een aantal verschillende labelprinters. Dit kan niet alleen leiden tot inconsistenties in uw organisatie, ook de kosten die gepaard gaan met zo’n gedecentraliseerd systeem kunnen hoger zijn dan u wellicht weet.
Stel dat een klant om een wijziging van een van uw verzendlabels vraagt. Met een gedecentraliseerd het labelproces komen onnauwkeurigheden vaker voor – sterker nog, verkeerd gelabelde producten zijn een van de belangrijkste oorzaken van terugroepacties. Onnauwkeurigheden kunnen echter ook subtielere gevolgen hebben, zoals kwaliteitsvermindering van het product en het risico dat fouten leiden tot non-compliance en vertraging.
Digitalisering van het labelproces
Inzetten op digitale transformatie biedt een manier om het labelproces te centraliseren en onder controle te houden, ongeacht de locatie. Het maakt niet uit of labels nodig zijn voor de fabriek of het distributiecentrum; ze kunnen vanuit een browser worden geproduceerd, gewijzigd of bijgewerkt en worden geopend door wie en waar ze nodig zijn. Een gemoderniseerd en gecentraliseerd labelsysteem leidt tot de volgende voordelen:
- Verbeterde wendbaarheid: Wijzigingsverzoeken en nieuwe labelsjablonen kunnen worden gemaakt om nieuwe producten en nieuwe klanten te ondersteunen zonder dat een hoog niveau van expertise vereist is. Gebruikers kunnen het systeem bedienen zonder programmeerkennis. Of werknemers nou op de verzending-, productie-, marketing- of een andere afdeling werken; ze kunnen er zeker van zijn dat ze consistente labels afdrukken op de printer die op hun locatie beschikbaar is.
- Verbeterde kwaliteit: Met een gecentraliseerd labelproces waarborgt u consistentie. Dit is essentieel voor het handhaven van compliance en merkconsistentie. Het centraal opslaan van slechts één versie van elk sjabloon zorgt voor een goede integratie met uw MES- of ERP-systeem en vermindert ook de kans op menselijke fouten. Productvervalsing kan worden aangepakt via meerdere niveaus van rolgebaseerde beveiliging, zodat medewerkers beperkt toegang krijgen tot alleen de bestanden die zij nodig hebben.
- Kostenbesparing: Een van de meest voor de hand liggende manieren om het labelproces goedkoper te maken, is door overbodige en handmatige inspanningen te elimineren. Het is niet ongebruikelijk dat bedrijven duizenden individuele labelbestanden hebben verspreid onder hun faciliteiten, waaronder veel duplicaten om dezelfde klant te bedienen. Centralisatie elimineert dubbele bestanden, bespaart onderhoudskosten en vermindert de kans op verkeerde labels en bijbehorende terugroepacties.
- Verbeterde samenwerking: Gecentraliseerde controle stelt u in staat meer samen te werken met uw supply chain-partners. Omdat labels gemakkelijk kunnen worden gemaakt en gedeeld, kunt u leveranciers aanmoedigen om een gestandaardiseerd labelformaat te gebruiken, dat wordt gedeeld via een op de cloud gebaseerd labelbeheersysteem. Het bevorderen van de consistentie in de supply chain helpt ook om valsemunterij en misbruik van producten te voorkomen.
Om te kunnen concurreren in een steeds meer verbonden en digitale wereld, waar hoogwaardige producten sneller en op meer markten geleverd moeten worden, snijdt een verouderd labelproces geen hout meer. Labelprocessen moeten gedigitaliseerd, gestandaardiseerd en geïntegreerd met productie- en logistieke systemen. Dit zal niet alleen de kwaliteit en het reactievermogen verbeteren, maar ook de kosten verlagen, en het gebeurt niet vaak dat u die kans krijgt.