Women in IT

Marleen Kock, solution architect bij OutSystems

Kennisoverdracht en een verschil maken: dat maakt een beroep relevant

“Ik was op de juiste momenten zichtbaar”

Marleen Kock is als solution architect bij OutSystems de liaison tussen de technische en verkoopafdelingen. Zij biedt enerzijds advies aan klanten over de mogelijkheden van de Low-Code-software van het bedrijf. Anderzijds vertaalt zij de wensen van de klanten in technische specificaties voor de ontwikkelaars. In deze rol vliegt ze de wereld over om steeds meer bedrijven te voorzien van slimme applicaties die gebouwd zijn met OutSystems.

WAT IS JE ACHTERGROND?
Ik ben opgegroeid in Noord Limburg en kreeg van huis uit als waarden mee om hard te werken en nuchter in het leven te staan. De dingen komen je niet aanwaaien en als je iets wilt bereiken, moet je daar je best voor doen. Dat past goed bij me, want ik beredeneer de dingen graag met logica. Daarom ben ik ook wiskunde gaan studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Die manier van denk past mij.

HOE BEN JE IN DE IT TERECHT GEKOMEN?
Ik studeerde wiskunde en Ik had zelf al wel bedacht dat ik IT interessant vond. In het bedrijfsleven heb je, na een studie wiskunde, vaak de keuze uit een carrière in IT of in de financiële sector. Geld interesseerde me niet zo heel veel en ik had al een paar vakken gevolgd die raakten aan IT. Dat sprak me steeds meer aan, maar ik wist natuurlijk niet wat er allemaal bestond. Via mijn studievereniging kwam ik in contact met een aantal IT-bedrijven en ik meldde me aan bij Procam, dat IT-traineeships verzorgt voor net afgestudeerde mensen. Op basis van testen en gesprekken hebben zij me voorgesteld als consultant bij HP en dat was een goede match. Ik denk dat ze me een goede start hebben gegeven.

Bij HP adviseerde ik de klanten hoe ze implementaties goed uit konden voeren. Ik probeerde ook technische vraagstukken voor hen op te oplossen. Op een gegeven moment heb ik de stap gemaakt naar een fulltime presales functie. Na vijf jaar was ik toe aan een volgende stap en een oud collega die bij Outsystems werkte heeft mij gewezen op een vacature. Sinds februari 2018 werk ik bij Outsystems en ik ziet daarin een bedrijf met veel toekomst en mogelijkheden.

WAT WILDE JE VROEGER LATER WORDEN?
Ik wilde schooljuffrouw worden, of docent op een middelbare school. Zolang ik opgroeide had ik een duidelijk beeld van wat een onderwijzer doet, want dat is wat je ziet. Ik had echter geen concreet beeld van wat al die mensen in het bedrijfsleven precies doen. Pas later ben ik gaan inzien dat er eigenlijk veel meer mogelijk is dan het onderwijs. Toch is er in mijn huidige functie wel een overeenkomst: ik geef veel presentaties en ik probeer klanten en prospects te leren hoe Outsystems technisch werkt. Wat me daarin aantrekt is de kennisoverdracht en een verschil kunnen maken, want dat maakt het een relevant beroep.

ZONDER MAZZEL GEEN SUCCES: WANNEER HEB JIJ MAZZEL GEHAD?
In het verleden merkte wel eens ik dat sommige projecten meer aandacht kregen van het management dan andere. Als je dingen goed doet op een project dat erg zichtbaar is voor het management, gaan ze je ook meer kansen bieden. Ik denk dat ik daardoor bijvoorbeeld de stap naar presales sneller heb kunnen maken. Als je op een minder zichtbaar project zit en je doet het eigenlijk net zo goed, dan krijg je die kansen niet. Ik denk dat ik op de goede momenten zichtbaar ben geweest en daar dus wel mazzel mee heb gehad. Ik ben me er natuurlijk wel van bewust dat het niet alleen maar komt doordat ik de geweldigste ben. Bovendien geldt ook dat, als je in de aandacht staat, je niets fout moet doen.

WIE IS OF ZIJN JE INSPIRATIEBRON?
Ik kijk niet zozeer naar bekende mensen voor inspiratie, maar ik vind het wel heel prettig om met mensen samen te werken die dingen beter kunnen of andere dingen kunnen doen. Dus ik haal veel inspiratie uit mijn directe collega’s. Ik werk graag samen met capabelere mensen dan ikzelf ben, want daar kan ik dan van leren. In ons team bij Outsystems hebben we bijvoorbeeld allemaal verschillende expertises en ik probeer van iedereen wat mee te pikken. Dat kan inhoudelijk zijn, dan leer ik gewoon hoe iets zit, maar ook op het vlak van soft skills. Bijvoorbeeld hoe ik iets goed kan overbrengen of hoe ik iets goed kan aanpakken.

WAT IS JE BELANGRIJKSTE BESLISSING GEWEEST?
Er is niet één grote beslissing geweest die mijn hele leven heeft bepaald. Ik geloof ook niet in termen van het absolute, het belangrijkste of het grootste. Ik maak een heleboel kleinere beslissingen en die leiden ergens naartoe. Er zit ook wel een toevalsfactor in: ik zit ergens en als ik het naar mijn zin heb en mezelf kan ontwikkelen, dan zit daar goed. Als er iets mist, dan kijk ik verder. Outsystems is zodoende, enigszins toevallig, op het juiste moment om de hoek gekomen.

WAT WAS JE GROOTSTE BLUNDER EN HOE KWAM JE DIE TE BOVEN?
Ook hier geldt weer: er is geen gróótste blunder. Alle mensen maken fouten, dus ook ik. Ik doe regelmatig dingen fout of minder handig. Op het moment dat ik dat merk probeer ik dat kenbaar te maken zodat we het kunnen fixen. Openheid over je fouten is het belangrijkste en het meest constructieve dat je op dat moment kunt doen. Dat wordt ook gewaardeerd.

Ik heb er zelf ook weinig negatieve gevolgen van ondervonden dat ik dat toegaf dat ik dingen fout had gedaan. Een voorbeeld van iets wat wel een beetje dom was: in het begin mijn carrière was ik bij een klant en op een gegeven moment ging daar de omgeving down. De meer ervaren specialist was op vakantie en de mensen waren een beetje in paniek. Ik ben gaan handelen, maar toen heb ik het alleen maar erger gemaakt. Daar heb ik van geleerd dat iets doen soms erger is dan niets doen, ook als het heel kritiek en urgent lijkt. Zorg dat je weet wat je gaat doen voordat je die actie neemt.

WAAR BEN JE TROTS OP?
Op mijn carrière. Ik heb een leuke functie en werk mee aan veel successen. Niet alleen met ons team, maar ook met ons product. We veranderen echt iets in de IT en indirect in de maatschappij. Dan heb ik het gevoel dat ik lekker bezig ben en krijg dan ook veel dank van onze klanten.

WELK ADVIES ZOU JE JEZELF ALS 10-JARIGE GEVEN?
Tien is misschien wat jong, maar toen ik vijftien was, had ik graag geweten dat er veel interessante beroepen zijn in de IT. Dat had ik me daar al wat eerder op kunnen voorbereiden. Door bijvoorbeeld de IT-vakken te volgen, zodat ik goed voorbereid was en mijn carrière in de IT ook kon beginnen met wat meer zelfverzekerdheid. Ik had in het begin van mijn carrière best wel wat extra hulp nodig om mijn een kennis-gap te overbruggen.

WERKEN OM TE LEVEN OF LEVEN OM TE WERKEN?
Werken is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik haal mijn zelfontwikkeling daar ook uit. Maar ik doe er ook veel omheen. Ik leef dus zeker niet alleen om te werken. Ik woon in Nijmegen en ik heb het daar erg naar mijn zin, doe ook veel leuke dingen met vrienden. Als hobby doe ik aan hardlopen, want in dit vak zit je veel en beweeg je te weinig. In mijn vrije tijd doe ik vrijwilligerswerk, leer in Nederlands aan vluchtelingen. Zo ben ik toch nog een beetje docent geworden.

Naar boven