
Fortinet maakt de resultaten bekend van een enquête onder operators, internetproviders en IT-leveranciers naar de mogelijkheden en omzetkansen van 5G-diensten. Cybersecurity blijkt een topprioriteiten van de respondenten te zijn, net als samenwerkingen met branchegenoten en zakelijke klanten.
5G heeft het potentieel om de zakelijke en consumentenmarkt een impuls te geven dankzij hogere verbindingssnelheden, minder vertraging en meer bandbreedte. Deze vijfde generatie van mobiele communicatiestandaarden maakt daarmee nieuwe en verbeterde toepassingen mogelijk op het gebied van de gezondheidszorg, smart cities, zelfrijdende voertuigen, enzovoort.
5G leidt tegelijkertijd tot een forse toename van het aantal verbonden apparaten. Dit biedt cybercriminelen nieuwe kansen om geld te verdienen. Mobiele providers moeten daarom een effectieve strategie hanteren voor cybersecurity die bescherming biedt voor hun complete infrastructuur, van de core van het mobiele netwerk tot de netwerkrand.
Aan zakelijke kansen geen gebrek
Bijna 90% van de respondenten denkt dat hun investeringen zullen resulteren in een groei van de gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU). Die groei zal naar verwachting evenredig worden verdeeld tussen publieke en private 5G-netwerken. De kans is echter groot dat operators minstens de helft van alle netwerken zullen bouwen en beheren. Operators hebben daarmee uitzicht op maar liefst 75% van de totale omzet binnen de 5G-markt.
Bijna twee derde (64%) van de respondenten denkt dat dit alleen kan worden gerealiseerd door de bestaande netwerkbeveiliging op te voeren. Dat geldt zowel voor de architectuur als voor alle operationele processen. Daarnaast is bijna driekwart van de respondenten van mening dat het optimaal laten aansluiten van netwerkoplossingen op specifieke zakelijke toepassingen bijzonder belangrijk dan wel van cruciaal belang is. Dat geldt in het bijzonder voor toepassingen in verticale markten als transport, logistiek, productie, automatisering en gezondheidszorg.
Het achterliggende idee is dat het oude businessmodel, het leveren van niet-onderscheidende mobiele connectiviteitsdiensten, niet langer toereikend zal zijn. Om succes met 5G te boeken zullen de meeste operators samenwerkingen moeten aangaan op basis van gedeelde verantwoordelijkheid met hun branchegenoten en zakelijke klanten.
De reacties van de respondenten wijzen op de noodzaak van samenwerking met andere leveranciers binnen het ecosysteem, ook als dat concurrenten zijn. 44% ziet cloud providers als partners, of in ieder geval grotendeels. Slechts 11% ziet cloud providers uitsluitend als concurrenten.
Deze bevindingen sluiten goed aan op het bestaande model van gedeelde verantwoordelijkheid tussen cloud providers en hun zakelijke klanten. Hierbij dient de cloud provider zorg te dragen voor het onderhoud en de beveiliging van de infrastructuur, terwijl de zakelijke klant verantwoordelijk is voor de beveiliging van diens eigen data en applicaties.
Het belang van een sterke waardepropositie op het gebied van cybersecurity
Cybersecurity blijkt een topprioriteiten van de respondenten te zijn. Ruim 80% meent dat de ingebouwde beveiligingsfuncties van de 5G-specificaties van het 3rd Generation Partnership Project (3GPP) weinig meer zijn dan een basisniveau vertegenwoordigen voor de 5G-markt. 62% denkt bovendien dat sommige dan wel de meeste 5G-toepassingen om extra beveiligingsfuncties zullen vragen.
Het bieden van een waardepropositie die verder gaat dan connectiviteit en optimaal tegemoetkomt aan de hogere beveiligingseisen ten aanzien van 5G en de toepassingen die deze technologie ondersteunt werd door bijna 90% van alle respondenten als zeer belangrijk dan wel van cruciaal belang aangemerkt. 61% van de respondenten heeft er weinig vertrouwen in dat zij een groei van de ARPU kunnen realiseren als hun focus grotendeels of volledig beperkt blijft tot de connectiviteitslaag.
Vincent Zeebregts, country manager Nederland bij Fortinet: “De migratie van de huidige mobiele netwerken naar 5G brengt nieuwe beveiligingseisen met zich mee ten aanzien van de infrastructuur. Dat geldt in het bijzonder voor standalone implementaties. Die vragen namelijk om veel meer dan de ingebouwde beveiligingsmogelijkheden die door het 3GPP zijn gedefinieerd. Het gevirtualiseerde, gedistribueerde en veranderlijke karakter van de 5G-core, de fors toegenomen schaalomvang, het toenemende gebruik van Multi-access Edge Computing (MEC) en de bedrijfskritische aard van 5G-toepassingen vragen om krachtige beveiliging van de onderliggende infrastructuur en zakelijke toepassingen. Fortinet bezit een in de praktijk bewezen track record in het bieden van overzicht op, en beveiliging van user en control planes voor de 4G- en 5G-netwerken van carriers. En de schaalbaarheid en optimale prijs-kwaliteitverhouding van zijn security-oplossingen bieden duidelijke voordelen voor operators die willen inspelen op de nieuwe kansen van 5G.”
Volgens Fortinet zal de opkomst van 5G en de groei van het bedreigingslandschap mobiele operators en bedrijven aanzetten om een holistische beveiligingsaanpak te hanteren, zodat ze grip op deze dynamische omgeving kunnen krijgen.
Methodiek
De enquête werd in opdracht van Fortinet uitgevoerd door TelecomTV, in samenwerking met HardenStance en ETSI . Respondenten in alle delen van de wereld werden gevraagd om hun visie te geven op de ontwikkeling van de markt voor zakelijke 5G-diensten en de beveiligingseisen en security-gerelateerde businessmodellen die nodig zijn om ondersteuning voor deze diensten te bieden.
Ruim een derde van de respondenten behoorde tot de groep van operators en internetproviders, waaronder grote wereldwijde tier one mobile operators. Nog eens een kwart was actief als leverancier van hardware- en softwareoplossingen.