
Mendix ziet low-code als een belangrijke aanjager voor de ‘composable enterprise’. Organisaties zoeken steeds vaker naar een modulaire manier om applicaties te bouwen, door het hergebruiken van componenten, bouwstenen en sjablonen. Hiermee kunnen zij applicatieontwikkeling op grote schaal versnellen en zich aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden. De composable enterprise is daarom ook geen buzz word, maar een cruciale volgende stap voor elke digitale organisatie.
Mendix noemt vijf redenen waarom low-code ontwikkeling de sleutel is voor het bouwen van een composable enterprise waarmee bedrijven zich kunnen aanpassen aan dynamische marktomstandigheden en daarmee kunnen zorgen voor concurrentievoordeel.
Reden 1: Stimuleer samenwerking in de hele organisatie
Het opereren in silo’s is een belemmering voor de implementatie van een composable enterprise en moet daarom worden vervangen door nieuwe werkwijzen. Low-code projecten kunnen deze verandering in gang zetten door verouderde IT-processen te vervangen en gezamenlijke ontwikkeling van applicaties te stimuleren. Met een low-code platform breng je de mensen die nieuwe applicaties nodig hebben en de mensen die nieuwe applicaties bouwen samen in één team.
Low-code ontwikkeling kan elk niveau van complexiteit aan, van het vervangen van kernsystemen tot het herzien van hele IT-landschappen. Doordat er veel minder codeerwerk nodig is, is het bouwen van applicaties met low-code ook toegankelijk voor mensen zonder achtergrond als programmeur. Low-code stelt daarmee ontwikkeltrajecten open voor de hele organisatie door samenwerking te faciliteren en door het bieden van kansen voor medewerkers zonder programmeerkennis om hun eigen problemen op te lossen.
Hiermee is de IT-afdeling geen bottleneck voor nieuwe projecten. De positieve ervaringen die worden gevormd door interdisciplinaire teams, bestaande uit IT- en domeinexperts, vormen zo de blauwdruk voor de manier waarop andere processen, projecten en richtlijnen kunnen worden ontworpen in een composable enterprise.
Reden 2: Flexibiliteit dankzij door modulariteit
Modulaire applicatieontwikkeling is de hoeksteen van de composable enterprise. Organisaties kunnen hier op verschillende manieren mee aan de slag, zo kunnen applicaties worden gebouwd met modulaire en herbruikbare componenten. Daarnaast kunnen applicaties, of delen ervan, als template worden opgebouwd om het ontwikkelproces nog sneller te laten verlopen. Door af te stappen van het standaard leveren van maatwerk en tijd te besparen dankzij hergebruik en modulariteit, kunnen organisaties sneller meer applicaties ontwikkelen zonder aan kwaliteit in te boeten.
Een holistisch low-code platform is inherent modulair en ondersteunt deze werkwijze. Een platform met een uitgebreide marktplaats met kant-en-klare componenten en een uitgebreid partnerecosysteem draagt daarnaast bij aan een snelle start door het bieden van aanpasbare oplossingen en bewezen componenten.
Het versnellen van het bouwen van applicaties betekent dat meer problemen sneller worden opgelost. Het helpt daarnaast om meer bestaande applicaties te optimaliseren en te upgraden waarmee het eenvoudiger wordt om verder te gaan dan digitale transformatieprojecten, en zelfs een continu digitaal transformatieprogramma in te voeren. Hiermee zijn organisaties continu in staat zich aan te passen aan de laatste veranderingen.
Reden 3: Aanpassingsvermogen benutten en innovatie versnellen
Met low-code kunnen applicaties en processen snel worden aangepast of opnieuw worden ontworpen. Met traditionele programmeer- en watervalmethoden kan het aanpakken van de complexiteit in een IT-landschap heel lastig zijn. Alleen al de tijd die nodig is om grote problemen aan te pakken wordt enorm verkort door te bouwen met low-code op een agile werkwijze. Daarmee is de hele levenscyclus van de ontwikkeling korter en gemakkelijker te beheren.
Hierdoor blijft er tijd over voor nieuwe innovaties en ideeën. Organisaties kunnen sneller reageren op nieuwe marktomstandigheden of op veranderende eisen van klanten. Doordat ze niet bezig zijn om steeds hetzelfde probleem op te lossen ontstaat daarnaast de mogelijkheid om actief op zoek te gaan naar mogelijkheden om te optimaliseren en te innoveren.
Reden 4: De problemen van legacysystemen oplossen
Veel organisaties vertrouwen op legacy-systemen, die alleen tegen hoge kosten in langdurige trajecten kunnen worden bijgewerkt of vervangen. Vastzitten aan systemen die niet of matig aanpasbaar zijn en niet integreren met nieuwere technologieën kan innovatie aanzienlijk afremmen.
Low-code applicatieontwikkeling is geavanceerd genoeg voor een volledige vervanging van het kernsysteem en flexibel genoeg om presentatielagen en connectoren te maken die het mogelijk maken om oudere IT-systemen te integreren met nieuwere technologie. Met low-code kunnen oplossingen voor legacy-problemen op maat gemaakt worden, zodat organisaties zich kunnen aanpassen en ontwikkelen in het noodzakelijke tempo.
Naast het integreren en toekomstbestendig maken van kernapplicaties en gevestigde structuren kan low-code ook helpen om deze applicaties efficiënt aan te passen aan de uiteenlopende behoeften van verschillende afdelingen.
Reden 5: Van reactief naar proactief
De weg naar de composable enterprise is voor veel organisaties een complexe reis, maar het is cruciaal om deze succesvol af te ronden. Een composable enterprise hoeft namelijk niet te reageren op de marktdynamiek in crisistijden, maar heeft de mogelijkheid en de bandbreedte om de markt actief in het eigen voordeel te beïnvloeden.
Ook hier kan low-code technologie een grote rol spelen: versnelde applicatieontwikkeling en de mogelijkheid om bestaande middelen te hergebruiken verkorten de time-to-market voor nieuwe producten, oplossingen of diensten aanzienlijk. Daarmee kunnen uitdagingen sneller worden aangepakt, en kunnen volledige bedrijfsprocessen zelfs opnieuw worden gedefinieerd als dat nodig is. Organisaties kunnen profiteren van deze voorsprong, vooral in dynamische tijden, om proactiever aan de eisen van de markt te voldoen.
“Composability tot een dagelijkse praktijk maken betekent dat je verandert hoe je applicaties bouwt. Het betekent dat je sneller, betere en slimmere applicaties bouwt en in staat bent om dit op grote schaal te doen,” zegt Tim Srock, CEO van Mendix. “Composable applicatieontwikkeling geeft je zoveel tijd terug. Tijd om je te richten op hyperautomatisering, optimalisatie, het integreren van nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen – en dat zijn de zaken die je bedrijf vooruit helpen in een concurrerend, snel veranderend digitaal landschap.”