
Het is vandaag internationale vrouwendag. In de technologiesector zijn vrouwen nog steeds in de minderheid en zijn zij relatief minder terug te vinden op managementposities. We vroegen drie vrouwen met sterke posities hoe zij de positie van vrouwen in hun sector zien en welk advies ze hebben om deze te verbeteren.
“Vrouwen zijn vaak minder bedreven in zelfpromotie dan mannelijke collega’s”, vindt Cindi Howson, Chief Data Strategy Officer bij ThoughtSpot. Helaas spreken prestaties niet altijd voor zich, dus het is van groot belang dat vrouwen de eer opeisen voor het werk dat ze doen. Om dit te doen op een manier die bij je past, adviseert Howson om je voor te stellen hoe je de prestatie van een vriend of uitzonderlijke collega zou omschrijven: praat je ook zo over jouw eigen successen met je manager? Een andere manier is om data te gebruiken om je gesprek kracht bij te zetten. Dit is vooral belangrijk bij onderhandelingen over promotiekansen en je salaris. “Data vertellen een krachtig verhaal over jouw impact, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent.”
Volgens Cecilia Regolo, Sr. Business Development Specialist bij Western Digital kunnen interne coaches en mentoren een goed middel zijn om vrouwen meer in hun kracht te zetten. “Vaak wordt aangenomen dat vrouwen niet technisch genoeg zijn. Alsof ze niet dezelfde kennis in huis kunnen hebben als mannen. Er wordt kritischer naar vrouwen gekeken en zij moeten zich extra bewijzen. Het is dan ook van cruciaal belang voor vrouwelijke leiders om andere vrouwen te ondersteunen. We hebben hiervoor bij Western Digital verschillende initiatieven waaronder een programma dat vrouwen binnen het bedrijf met elkaar verbindt en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt door externe lezingen, trainingen en mentorprogramma’s. Deze ondersteunen collega’s bij het verkennen en bespreken van ideeën en kansen.”
Diversiteit is meer dan mannen en vrouwen
Charlotte Møller-Andersen, Vice President Nordics, Zendesk vindt dat het gesprek – ook op Internationale Vrouwendag – breder moet worden gevoerd: “Diversiteit gaat over zoveel meer dan het aantal mannen en vrouwen. Het gaat erom dat iedereen – ongeacht leeftijd, geslacht, religie, achtergrond, seksuele geaardheid – een stem heeft aan tafel en de mogelijkheid heeft om bij te dragen waar ze goed in zijn. En dat kan het beste in omgevingen waar we kunnen werken en zijn wie we zijn.
In een echt diverse omgeving is het volgens Møller-Andersen ook helemaal niet nodig om over vrouwelijk leiderschap te praten – alleen leiderschap. “Er wordt teveel gepraat en te weinig gewerkt aan de diversiteitsagenda. Echte diversiteit en inclusieve werkomgevingen ontstaan niet door mooie intentieverklaringen en vage doelen uit de bestuurskamer. Ze moeten worden gecreëerd door inclusieve leiders aan te nemen en te ontwikkelen.”
Howson sluit af door nog te benadrukken dat vrouwen ook niet te hard moeten proberen om in een goed blaadje te komen bij het management. Dwangmatig positioneren werkt niet. “Streef ernaar om je beste werk neer te zetten en wees gepassioneerd over wat je doet. Een mooie loopbaan volgt dan vanzelf.”