Cloud

Back-IT 365: geautomatiseerde back-ups van Office 365

back-it 365

Uniserver introduceert Back-IT 365, een nieuwe SaaS-dienst voor het maken van een volledige back-up van alle Office 365-data.

De Nederlandse clouddistributeur Uniserver biedt klanten een dienst voor de back-up van Microsoft Office 365-applicaties. “Veel eindgebruikers weten helemaal niet dat Microsoft geen standaard back-upservice heeft. Ze denken ten onrechte dat hun gegevens in de cloud wel veilig staan”, zegt Twan Sinnige, product manager voor Back-IT 365.

Met Back-IT 365 wordt alle data van Office 365-applicaties in de Nederlandse cloud van Uniserver opgeslagen en voor langere tijd bewaard. De dienst is gebouwd op basis van Veaam Back-up for Office 365. “Wij zijn Platinum Partner van Veaam en hebben een schil om hun product gebouwd, zodat we het aan onze IT-partners kunnen aanbieden.”

Per ongeluk data verwijderen
“Veel gebruikers denken ten onrechte dat Office 365 voorzien in back-up en herstelmogelijkheden, maar dat is niet zo. De perceptie is dat data in de cloud per definitie veilig staat, maar wanneer je een e-mail of bestand verwijderd, komt die in je verwijderde bestanden en wordt het na dertig dagen permanent verwijderd. Dan ben je dus je data kwijt”, zegt Sinnige. Office is tegenwoordig een bedrijfskritisch systeem waar organisaties veel waardevolle gegevens en bestanden in bewaren, zoals offertes en juridische documenten. “Het komt regelmatig voor dat een gebruiker per ongeluk data verwijdert, maar er liggen natuurlijk nog vele andere gevaren op de loer.”

Zoals wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een cyberaanval als ransomware. In dat geval zijn back-ups een belangrijk element in het herstelproces van de systemen van een organisatie. “Dat soort aanvallen kunnen ook in de cloud voorkomen en kan een bedrijf forse schade opleveren. Niet alleen imagoschade, maar ook financiële schade doordat de bedrijfscontinuïteit wordt onderbroken of er boetes moeten worden betaald doordat gevoelige gegevens kwijtgeraakt zijn.”

Data altijd veilig
Microsoft biedt 30 dagen back-up functionaliteit in de applicaties van Office 365, maar in sommige branches, zoals zorg, accountancy en advocatuur, volstaat deze termijn niet. Door wet- en regelgeving moeten gegevens langer worden bewaard. Met Back-IT 365 is het nu al mogelijk om data tot zeven jaar te bewaren en daarmee aan compliancy-wetgeving te voldoen. De huidige maximale bewaartermijn van zeven jaar wordt op korte termijn gelijkgetrokken met de onderliggende dienst van Veeam, waardoor het mogelijk wordt gegevens tot 25 jaar te bewaren. Die termijn is met name voor gebruikers in de zorg belangrijk om te voldoen aan compliancy-eisen.

Met de nieuwe Uniserverdienst is die belangrijke en gevoelige data altijd beschikbaar op het platform van Uniserver in het Equinix datacenter in Amsterdam. Het bedrijf heeft een portal ontwikkeld zodat klanten eenvoudig kunnen inloggen en real time kunnen zien of bepaalde bestanden in de back-up aanwezig zijn. “Je kunt zo te allen tijde je back-up testen of zoekgeraakte bestanden terugzetten.”

Naar boven