
Werken in een dynamische sector zoals cybersecurity, zorgt ervoor dat je maar zelden kan stilstaan. Dit komt met name door het feit dat cybercriminelen steeds slimmer worden en steeds meer middelen tot hun beschikking hebben. Het is daarom cruciaal om regelmatig vooruit te blikken en de opkomende cybertrends nauwlettend in de gaten te houden. Alleen zo zorg je voor een toekomstbestendige beveiliging. In deze blog deel ik daarom de belangrijkste en opkomende cybersecuritytrends van dit moment.

Ransomware Readiness
Of we het nu leuk vinden of niet, ransomware zal voorlopig niet verdwijnen. Sterker nog, het aantal ransomware-aanvallen zal blijven toenemen. Ondanks dat ransomware-aanvallen bijna dagelijks in het nieuws komen, blijkt uit onderzoek dat een groot deel van de organisaties niet is voorbereid op een dergelijke aanval. Zo beschikt een groot deel van de organisaties niet over een kant-en-klaar plan voor wanneer er een ransomware-aanval plaatsvindt. Het is echter echt de hoogste tijd om als organisatie in te zien dat óók jouw organisatie doelwit kan zijn en het daarom belangrijk is om jezelf hiertegen te wapenen. Dit betekent dat je moet investeren in goede cybersecurity. Door je omgeving continu te monitoren, zorg je ervoor dat ongewenste data encryptie en exfiltratie van gegevens gelijk worden gedetecteerd, gesignaleerd en geblokkeerd. Hoewel je nooit honderd procent kunt uitsluiten dat je ooit slachtoffer wordt van een ransomware-aanval, zet je hiermee wel de eerste stap in de goede richting.
Beheer van beveiligingstools
Een overvloed aan beveiligingstools, ook wel bekend als ’tool sprawl’, maakt het beheer van cyberrisico’s alleen maar ingewikkelder. Dit zorgt bij veel organisaties voor problemen. Zo blijkt uit onderzoek dat 62 procent van de organisaties momenteel gebruik maakt van meer dan vijf sleutelbeheersystemen. Deze overvloed aan beveiligingstools zorgt ervoor dat organisaties meerdere locaties hebben waar gegevens opgeslagen staan. Hierdoor verliezen ze het overzicht van welke data waar opgeslagen staan, met alle gevaren van dien. Het is daarom verstandig om te kijken naar hoe je meer samenhang en minder complexiteit kan realiseren in je beveiligingstools. Start met nadenken over of het echt nodig is om meerdere beveiligingstools te hebben, of dat je dit kunt beperken tot één goed beveiligingssysteem.
Belangrijke rol van ontwikkelaars
Ontwikkelaars spelen een steeds belangrijkere rol in het aankoopproces van beveiliging. Dit komt doordat ze continu op zoek zijn naar beveiligingstools die hun in staat stellen om hun werk snel en efficiënt uit te voeren. Mijn advies is daarom om te investeren in de onderlinge relatie met ontwikkelaars. Kijk naar welke behoeften er zijn, werk goed samen en denk mee over wat de juiste beveiligingsopties voor hen zijn.
Datasoevereiniteit
Als het gaat om cloudbeveiliging, is compliance hét onderwerp van dit moment. Nu de Verenigde Staren en Europa zich achter strengere regelgeving scharen, maken organisaties zich meer dan ooit zorgen over datasoevereiniteit. Zo piekeren ze over de invloed van deze wet- en regelgeving op hun manier van werken in de cloud. Als gevolg hiervan bieden bedrijven zoals Google en AWS-oplossingen om organisaties meer controle te geven over de manier waarop ze data opslaan en beschermen. Op deze manier kunnen organisaties bewijzen aan toezichthouders dat ze voldoen aan de vereisten vanuit de wet- en regelgeving. Omdat deze wet- en regelgeving regelmatig wordt aangescherpt, is het handig om je hierin te blijven verdiepen.
Kwantumcomputing
Kwantumcomputing is op dit moment de meest spannende – en zorgwekkende – trend op het gebied van cyberbeveiliging. Hoewel we niet weten wanneer het zal gebeuren, zijn IT-professionals zich ervan bewust dat we van de ene op de andere dag in een post-kwantumwereld terecht kunnen komen. Het is daarom belangrijk om als organisatie te beschikken over beveiligingsoplossingen voor kwantumtechnologie. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste securitytools in huis hebt, die ervoor zorgen dat gegevens altijd versleuteld zijn. Ook wanneer deze gegevens zijn opgeslagen en niet gebruikt worden, zich over het netwerk bewegen of juist wél worden gebruikt. Zo zorg je voor een toekomstbestendige beveiliging.
Vooruitblik
Net wanneer je denkt helemaal bij te zijn, word je weer ingehaald door nieuwe ontwikkelingen binnen de cybersecurity. Wie cybercriminelen te slim af wil zijn, moet zich continu verdiepen in de opkomende cybersecuritytrends. Alleen zo bescherm je jouw organisatie voor toekomstige dreigingen en minimaliseer je de kans om slachtoffer te worden van cybercrime.