Praktijk

Lampdirect realiseert veilig netwerk in warehouse en kantoor met Fortinet

Fortinet beveiligt het nieuwe warehouse en kantoor van Lampdirect, leverancier van zakelijke- en particuliere verlichting in Europa.

Lampdirect is actief in 15 Europese landen met diverse merken, zoals Noxion, Any-lamp en Beleuchtungdirekt. Het bedrijf regelt al meer dan 25 jaar alle logistieke processen en de gehele distributie vanuit één centraal magazijn. De organisatie groeit onophoudelijk, en zag zich daarom genoodzaakt om begin dit jaar zowel het hoofdkantoor als het magazijn naar grotere locaties te verhuizen. Dat bracht nieuwe uitdagingen met zich mee voor de inrichting en beveiliging van de netwerkomgeving. ICT-dienstverlener SuitIT bood hier een oplossing voor met geïntegreerde oplossingen van Fortinet.

Lampdirect is een ambitieuze organisatie. Mede dankzij een focus op duurzame en milieuvriendelijke ledverlichting van eigen merken zoals Noxion wist het bedrijf de afgelopen 25 jaar voortdurend te groeien. Lampdirect is inmiddels marktleider in de online verkoop van verlichtingsoplossingen voor de zakelijke en consumentenmarkt. Met ruim 200 medewerkers moest Lampdirect eind 2018 op zoek naar nieuwe vestigingen voor zowel het hoofdkantoor als het magazijn.

Overal verbonden met het netwerk
Carina Moed, process & control manager van Lampdirect, is verantwoordelijk voor de IT-omgevingen van het bedrijf. “We groeien heel hard en we willen nog harder groeien. Daardoor werden de faciliteiten op de drie locaties te krap. Ze boden geen mogelijkheid om uit te breiden. We kozen er daarom voor om twee kantoorlocaties samen te voegen op een nieuwe locatie en ook het magazijn te verhuizen. Die beslissing viel eind 2018 en was al in februari 2019 gerealiseerd, mede dankzij een uitstekende voorbereiding.”

Het nieuwe magazijn is maar liefst 5.000 vierkante meter groot en 10 meter hoog en maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. “Dat betekent hogere stellingen die dichterbij elkaar staan dan in de oude situatie”, vertelt Moed. “Dat zorgde voor uitdagingen met betrekking tot de kwaliteit en dekking van het draadloze netwerk. De magazijnmedewerkers picken bestellingen met behulp van handscanners. Die moeten altijd en overal verbonden zijn met het netwerk, want elke scanner die uitvalt levert tijdrovende verstoring op. Voordat de medewerker weer verder kan is er vaak een supervisor bij betrokken, en als die er niet uitkomt, roept men de supportdesk in. Dat levert al snel een vertraging van een halfuur op, en dat kost heel veel geld.”

Security Fabric
Lampdirect wilde waarborgen dat het draadloze netwerk overal in het magazijn optimaal zou presteren. “We vroegen onze ICT-dienstverlener, SuitIT uit Eindhoven, om daarvoor een ontwerp te maken”, vertelt Moed. “De snelle groei stelt namelijk hogere eisen aan beschikbaarheid, betrouwbaarheid en snelheid van het netwerk.” De verhuizing van het kantoor bood de ultieme gelegenheid om de hele IT-infrastructuur opnieuw in te richten. Moed: “Op het nieuwe hoofdkantoor is nu overal een Gigabyte-netwerk en een draadloos netwerk beschikbaar, evenals 500 Mbps internettoegang. We zetten daarbij de hele Security Fabric van Fortinet in, bijvoorbeeld om een aantal gescheiden netwerken te realiseren. We creëerden netwerksegmenten voor software development, het kantoorpersoneel en de customer service, maar ook voor de IoT-toepassingen zoals de verlichting. Dat verlaagt de risico’s aanzienlijk. Mochten er aanvallen plaatsvinden op een van de segmenten, dan heeft dit geen impact op het hele bedrijfsnetwerk.”

“Natuurlijk hebben we ons vooraf ook zelf geïnformeerd over Fortinet”, vervolgt Moed. “Fortinet bleek niet alleen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding te bieden, maar ook eenvoudig te zijn in het beheer. Fortinet had een goed verhaal, en we zagen hun leiderschap op vele vlakken tot uiting komen. De oplossingen scoren uitstekend in de testen van NSS Labs, en het bedrijf behaalt steevast een goede positie in de grote marktonderzoeken. Dat bevestigde het advies van SuitIT.”

Richtantennes
Lampdirect implementeerde in het magazijn de draadloze FortiWLC- controller en FortiAntenna-richtantennes. Die zorgen samen voor een volledig dekkend draadloos netwerk. Moed: “Mensen kunnen nu overal rondlopen met handscanners en blijven voortdurend verbonden. Ze worden niet gehinderd door een blind spot. De strategisch geplaatste richtantennes dekken de hele oppervlakte als een olievlek. Niet alleen tussen grote en hoge stellingen, maar ook ín de stellingen. Als iemand zijn handscanner even op een schap neerlegt, blijft die met het netwerk verbonden.”

Het grote voordeel van deze oplossing was dat de implementatie snel voltooid was. “Het was binnen een week gerealiseerd”, zegt Moed. “Dat moest ook wel, want in december kregen we de sleutel en in januari ontvingen wij al de eerste goederen op de nieuwe locatie. We wilden in de eerste week van februari verhuizen, en dan moest volledig met de handscanners gewerkt kunnen worden. Dat was spannend, maar met Fortinet kregen we het allemaal voor elkaar. Het is bovendien allemaal op de achtergrond gebeurd. Onze gebruikers hebben er niks van gemerkt. Iedereen kon gewoon doorwerken, zelfs in het verhuisweekend.”

Robotica en IoT
In de toekomst wordt automatisering steeds belangrijker. Lampdirect is daarom van plan om zich meer toe te leggen op innovaties op het gebied van robotica, het IoT en domotica. “Voor de logistieke sector is vooral robotica van belang”, zegt Moed. “We zijn onlangs gestart met een verpakkingsmachine en kijken of we andere repeterende handelingen kunnen automatiseren, zowel op kantoor als in het magazijn. Dit zal onze verdere groei stimuleren, en we weten dat het netwerk daar dankzij de oplossingen van Fortinet een solide basis voor biedt. Daarom zijn we blij dat Fortinet ook hard werkt aan OT- en IoT-beveiliging. Wat de toekomst Lampdirect ook brengt, we kunnen het veilig toepassen.”

Naar boven